No module Published on Offcanvas position

Casco Maarssen

002
CASCO-BOUW MAARSSEN – PROJECT VALKENKAMP
Een advertentie in de VAR zet ons een vrijdagavond aan het fantaseren en rekenen. Tegen middernacht is de zaak rond wat ons betreft en het huis klaar. Genietend en goedkeurend rondkijkend wandelen we van het ene vertrek in het andere… maar zover is het nog lang niet, de werkelijkheid is anders. Bij het opstaan de volgende morgen lijkt alles weer een droom. Dan, als we de bouwtekeningen te pakken krijgen, begint de bouwkoorts weer te kloppen. Dan blijken onze geldelijke middelen toch niet helemaal toereikend, de bank raadt ons, als we toch doorzetten, aan, de tuin als moestuin in te richten om toch nog iets te eten te hebben; en dus ploft de droom gelijk een zeepbel weer uit elkaar.
001

003

Maar na een salarisverhoging kon het feest toch nog beginnen. Nog wat wantrouwend gaan we een kijkje nemen op de vlakte, wat schuchter maken we de eerste foto’s na William eerst uit de “tuin” te hebben gestuurd. Er was toen nog een grasvlakte, later ontgonnen als bovenstaande foto met als achtergrond onze nissenhut, waar we de elementen in hebben vervaardigd. We hadden hier een koude maar leuke tijd, nietwaar Mathieu?

We bemachtigen een krantenknipsel met een foto van een schitterende modelwoning (waarvan we nog steeds een exemplaar bezitten). 017
Van bouwput...
                 004                             005
Een nissenhut staat, nu nog de directiekeet annex schaftlokaal, het prille begin (rechts)Het lijkt zomer in de bouwput, maar de bontgekleurde struiken verraden het jaargetijde: oktober 1984! (links boven)Rechtsboven de voorbereidende werkzaamheden voor het heien. 016
...naar eerste paal
12 november 1984 Een stralende dag, vlaggen en de casco-vlieger in top. Voor ons een mijlpaal, deze feestelijke eerste heipaal! 023
024 Met een gezellige speech van Q. (Burgemeester Waverijn)

Nu: richting bouwput
006

Instructies….
007

en klaar?
008

in hoeveel slagen de grond in?
009

Jos Jasperse weet precies hoeveel…
010

paal6

kalenderen
paal7

Jos rust even uit (sigaretje?)
paal8

Zo, dat was het dan
paal9
koffie, gebak en …

paal10
Roy met zijn ma

   
de straat – Valkenkamp
plan 3
De onthulling van de miniwoning, jammer genoeg weinig van te zien door de nauwe kieren. Wel haalden we er de voorpagina mee, zie onder…
46
toen kwam de winter!!
7
Een dik pak sneeuw verrast ons in januari 1985, juist voor het storten van beton van de tweede bouwput.Het vriest hard nu en besloten wordt niet te storten en de bouwput af te dekken met zeilen. We hebben nu “tentplaats #3″. De bouw ligt nu overal stil, wij werken in de timmerloods keihard door en maken element na element.
tijd voor binnenwerk
26   27
Op de bovenstaande foto’s is het interieur van de nissenhut (elementenbouw) te zien. Links de tafels waar de elementen op werden ineengezet. ‘s Avonds was het zo koud dat we de spijkerpistolen moesten ontdooien voor we konden beginnen. Aan het einde van de winter stond de loods tjokvol met elementen.
8 9
toen viel de dooi weer in en konden we even verder storten
10 12
maar al snel kwam koning winter terug, er kwam zelfs een elfstedentocht. De melk bevroor, maar volgens Willem hadden we die ook in de koelkast moeten zetten. Daarna begint de bouw buiten vorm aan te nemen. Onder is te zien dat de hemelwaterafvoer, riolering, tv-kabel, enz. is aangelegd
13 14
16 In snel tempo worden de vele, vele “broodjes” beton gelegd. Jan Vos scheurt hierbij zijn enkelbanden, Rinie kort daarop dus ook, terwijl ook Dirk letsel oploopt. Met zo’n paar ongelukjes dunt het aardig uit en dat terwijl er niemand gemist kan worden. Gelukkig loopt alles goed af en is iedereen weer snel ter been. Hiernaast de fundering van de woning van Dirk, die niet meedeed in het wekelijkse soep gebeuren.
Willem (onze buurman) is hier bezig met de stelregels, een precies werkje. Hierop worden de elementen van de benedenverdieping gemonteerd. In deze tijd ook werden er TV opnamen gemaakt, van de bouw en ook van een vergadering, uitgezonden 24 maart 1985. 18
Na deze klus is het tijd om de elementen naar buiten te rijden (met een tractor vanuit de nissenhut naar de plaatsen van bestemming. Best nog een heleboel werk en voor ieder “huis” ligt nu een indrukwekkende stapel.
20 21
de opbouw van de benedenverdieping
22
een zware jongen……..
23
…….die garagewand

24
tegen de wind in ook nog

 25
maar het gaat goed

Welnu, de benedenverdieping staat overeind, wel een heel ander gezicht. Weliswaar met zo’n 14 dagen vertraging en veel ongemak van het weer, windkracht 8, is het toch voor elkaar gekomen. We hebben hard gewerkt die dagen! Maar zaterdagavond 7 uur kon er toch een pilsje gevat worden op deze nieuwe mijlpaal!

26

egaliseren rond de woningen

27

zondag even kijken of het er nog staat

28

keukenraam, entree en garage

30
31 13 april 1985 valt op een zaterdag en dan moet er gewerkt worden. De verjaarsvisite komt met Hetty op excursie naar de bouw. We werken nu aan de vloer van de tweede verdieping. Het weer is slecht, harde wind afgewisseld door regen. Veel te koud voor de tijd van het jaar. Thuis kan nu iedereen de miniwoning bewonderen die we voor het weekeinde geleend hebben van Jan Vos. Een mooi stukje huisvlijt. Hieronder wat indrukken van de gestage vordering van de bouw.
32 33
Het keukenraam geeft een riant uitzicht bemerken we. Het is net een schilderij.
34 35
We krijgen nu uiteraard steeds meer bekijks. Vooral op zondag veel gewilde en ongewilde bezoekers. We hebben hekken en bordjes verboden toegang geplaatst, toch verdwijnt er nog wel eens wat.
36
Nieten en spijkeren op luchtdruk zijn we intussen wel gewoon. Onmisbaar! Rechtsboven de gelijmde ligger in de woonkamer.
39 3740
Hoger en hoger richting top. Het begint al aardig op een woning te lijken, al moet er nog ontzettend veel gebeuren (in de bouw maar ook privé, zoals onderstaande foto’s laten zien).
60 61
62 63
64 67 65
66 68
Spijkeren, spijkeren en nog eens spijkeren was het wat de klok sloeg. Ondertussen moest er natuurlijk wel af en toe worden gemeten en gerekend. Maar daar was Jan Vos goed in!
69 70
Toen kwam natuurlijk onvermijdelijk het hoogste punt. De vlaggen gingen in top, de bouwers gingen mee in top en pannenbier was er ook!
71 72
73 74
Het ziet er nog niet uit, maar de contouren zitten er nu toch wel in. Nog “even” de buitenboel afwerken en dan naar binnen.
78 79
82 80
87 90
92 Zo, nu lijkt het er wel op. Nu binnen nog een beetje hobbien. Hier en daar wat balen met isolatiemateriaal (wat prikte die zooi he?). Daarna gipsplaten sjouwen en aanbrengen. Daarna leidingwerk (electrisch en water). De kachel aan en je bent een 2e elfstedentocht verder!
94 95
102

105

gips aanbrengen, overal! en doe het maar dubbel op de buitenmuren, dat isoleert ook het geluid beter!

af en toe een blaasje pikken! Maar de isolatie op de buitenmuur zit er netjes in.Gips beneden klaar? Dan kan de vloer geisoleerd worden. Daarop weer betongaas. Hier wordt de slang van de vloer-verwarming op vastgezet (300 meter). 106
108 110
111 112
Als de slang er netjes in ligt kan de afwerkvloer gestort worden. Dit is een klusje wat we niet zelf doen, want het moet super glad en vlak worden.
113 114
 
107 Ook de trap plaatsen we niet zelf en toen ik zag hoe het gebeurde begreep ik waarom. Je kon er bijna achteraan naar boven rennen, zo snel ging dat! En dan maar hopen dat de treden recht liggen haha. Je ziet, het is nummer 3, ONS huis dus!!
116 117
Na de conifeertjes begon het er helemaal op te lijken. Domper was dat er een blauwschimmel in de schroten kwam, die hele nare kleuren begonnen te vertonen. Helaas moest de lak er af, en al het houtwerk geimpregneerd worden. Daarna hebben we alles overgeschilderd in de tinten wit en groen. Tijdens die klus zijn geen foto’s gemaakt.
118      119
122
Zo zag het er dan uit als gereed product als het ware…. We hebben er ruim 12 jaar met genoegen in gewoond. De nieuwe bewoners hebben het volledig verbouwd. Plaats van handeling perceel: Valkenkamp 3, 3607 LA Maarssen. Onderstaand nog een overzichtsfoto en een luchtfoto, beiden gemaakt tijdens de bouw.
123 124