Italië

mtblanc1
de laatste stop voor de tunnel, die net weer is geopend….
zomer 2002

Via de tunnel door de Mont Blanc bereiken we Italie. Het is kil en het regent, de wegen zijn slecht en er is weinig verkeer. We zien borden langs de weg met de tekst: 2 km regen! Een triestogend gebied waar het kennelijk altijd regent. Dit willen we zo gauw mogelijk achter ons laten. Campings zijn er niet al te veel en met moeite vinden we toch nog Camping Tigullio, sestri Levante. We zoeken het hoog op en dat moeten we bezuren, we kunnen niet behoorlijk op een kampeerplaats komen, en parkeren dan maar voor een werkschuur.

Hoe we morgen weer naar beneden komen weten we nog niet. Het regent en ik moet me voor wat het avondeten betreft redden met wat op voorraad is.
‘s Ochtends vroeg weg, al wordt het nog even spannend als de wielen doordraaien in de klei en het er om hangt of we omkiepen of een muurtje onver zullen rijden. Geen van beide, het loopt goed af. En route voor Florence, niet al te ver hier vandaan.
De stad is zo gevonden, maar dan, we raken verstrikt in het drukke verkeer en na 3 rondjes centrum gaan we op zoek naar een voorstad want dit is geen doen. Italianen op scootertjes krioelen als mieren links en rechts om ons heen. Eindelijk vinden we een nagenoeg verlaten camping ver buiten Florence, Calenzano.
Er is niets te beleven, er staan wel veel campers geparkeerd, maar zonder bewoners. Geen zon, leeg zwembad en ontzettend veel lawaai van 2 drukke wegen waartussen de camping ligt. We besluiten met het openbaar vervoer naar het centrum te gaan voor sight-seeing. Dat werkt, buskaartje kopen we op de camping en na een half uurtje bussen staan we hartje stad. Pizzabroodje, pintje en wandelen. Het is een prachtige maar erg drukke stad. ‘s Avonds verschijnt er een bleek zonnetje en we eten buiten op een terras, een gigantische T-bone steak voor Roy en Hetty Lasagna. we hadden graag een dagje rust op de camping gehad maar de aanblik is zo ontmoedigend en de herrie zo onbeschrijflijk, dat we besluiten in te pakken en verderop te gaan.
Siena moet erg mooi zijn en niet ver weg. Een goed besluit. We vinden een redelijke camping boven op een berg “Siena Colverde” met uitzicht over de stad. Er zijn vooral veel Hollanders, hoe kan het anders. Het weer is hier iets beter.

siena1

siena2
Siena

siena3
Siena

florence1

Florence

florence2
Florence

florence3

Florence

Dezelfde dag nog bezoeken we Siena, lopend heen, met de bus terug.
We blijven hier een dagje en doen op zondag de Chianti-route. Hier zien we dan eindelijk het beroemde Toscaanse landschap met zijn prachtige kleuren en lieflijke dorpjes. Het is inderdaad mooi als het zonlicht er over glijdt. Maar op het moment dat ik papier en penselen pak begint het te regenen, het lijkt wel toveren. Maakt niet uit het is maar een klein buitje c.q. klein aquarelletje en de rit is prachtig.

Aan ons allebei begint een beetje verlangen naar Frankrijk te knagen en aldus besluiten we alvast een stuk in de richting te gaan. Desnoods nog 1 overnachting in Italie en dan moet het maar gedaan zijn hier.
Pas laat in de middag vinden we een van de spaarzame campings. Het verdient nauwelijks die naam, in tegenstelling tot de prijs, die mag er wezen, 30 euro, jawel. Inclusief warm water wat maar niet wil komen, zonsopgang, en zee en strand 2 km verderop. Onderschat de Italiaanse handelsgeest niet. We doen het ermee en kunnen er later om lachen.

De route langs de kust naar Frankrijk is indrukwekkend evenals de wegkwijtraken en weer terugvinden in Genua. We komen zover als Avignon.


riviera1
Riviera Italia